MUZE YU-HAN

… omdat alleen naast wit alle kleuren in hun ware identiteit kunnen bestaan (Wittgenstein)

Muze Yu-Han is de 1ste muze uit de ‘gespreksstof’ collectie. En ze is klaar! We hebben haar maandenlang geëxposeerd in onze eigen pop-up galerieën in Den Bosch galerie, ze is reeds geëxposeerd geweest op een internationale textieltentoonstelling in 2017 Luxemburg en in Het Huis van Waalwijk in 2020!

Na de ‘gespreksstof’ -sessie met muze Yu Han eind 2015 zijn we in het begin van 2016 begonnen met het verzamelen, knippen en sorteren van allerlei ‘witten’. Wit. Terug naar de essentie. Dat was wat ik aan muze Yu Han zou gunnen. Een stevige basis. Een zuiver witte basis. In al haar tinten. Wit, want alleen naast wit kunnen alle kleuren in hun ware identiteit bestaan, volgens filosoof Ludwig Wittgenstein.

Zijde, Linnen, Katoen, vooral heel veel wol. Want uiteindelijk zou het kunstwerk gerealiseerd gaan worden in voornamelijk wol. Wol gecombineerd met zijde, katoen, linnen en hier en daar en vleugje van wat anders. Alle stoffen werden tot repen verknipt en ook verzamelden we losse wol en pure lontzijde. Alles werd klaar gezet om meters weefsel mee in elkaar te verbinden. Wat we zouden gaan vervilten volgens traditionele Ottomaanse wijze. Het moest met elkaar verweven worden, en stevig ook, een stevige basis voor Yu Han.

ik vond het vooral heel spannend om na al die weken weven en vilten, het werk in de hele grote wasmachine bij de benzinepomp te doen … – Indigo  –

Mijn vader Hans heeft weeframen gemaakt en we zijn op 20 weeframen tegelijk gaan werken. Zo hebben we week in week uit met ons team van vrijwilligers en stagiaires in het atelier in Rosmalen gewerkt aan de basis voor ons allereerste ‘gespreksstof’ project.

Tijdens het realisatie proces werden mooie gesprekken gevoerd, zelfs hechte vriendschappen werden gesmeed. Liefdeservaringen en rouwprocessen werden gedeeld. Een einde en een nieuw begin, net als iedere draad die verweven werd.

Stilte. Lachsalvo’s. Heerlijke lunches. Inspiratie.

In het atelier in Den Bosch werd het kunstwerk compleet gemaakt.

In de lente van 2017 was dit project klaar en hebben we het werk tentoongesteld in mijn galerie in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Het is een kunstwerk wat los in de ruimte hangt, ‘dubbelzijdig’ als roomdivider, met 2 prachtige zijden.

Hoe het kunstwerk gemaakt is kunt u (binnenkort) zien in mijn ‘real stories’ – blog 

Weven, verbinden, weven, verweven, knopen, weven, monteren, wollen achtergrond erop monteren, vervilten op Ottomaanse wijze, met naaldvilten de tekening erop maken … het hele traject heeft 15 maanden geduurd en groeide met de week.

Tijdens dit traject werd en ook aan diverse andere ‘gespreksstof’ projecten gewerkt.

Mijn speciale dank gaat uit naar het vrijwillige artisans-team en stagiaires Lennard, Vera & Dagmar, vrijwilligers Anny, Ellen, Lidwien, Adinda, Ellen, Gertruud, Annemiek, Sabrina, Miranda, Manon, stagiaires Mariella, Linde, Anne, Sanne, Tugce die dit kunstwerk mee hebben gerealiseerd.

Ik ga proberen elke week een blog te plaatsen over de ‘gespreksstof’ avonturen. Hieronder verschijnen de blogs die ik samen met mijn team aan vrijwillige artisans en stagiaires geschreven heb. Veel plezier!

Niets gevonden.