Khipu | Draad Kunst Verhalen

HERINNERINGSTEXTIEL & MYSTERIEUZE KNOOPWERKEN

MYSTERIEUZE KNOOPWERKEN | FASCINATIE & HERINNERINGEN

Ik heb me laten inspireren door de Khipu, ook wel geschreven als Quipu; mysterieuze knoopwerken van de Inka’s.
Sinds 2017 realiseer ik deze bijzondere draad kunst verhalen. De kunstwerken zitten boordevol mooie intenties en kleurkracht en hebben een betoverende werking in het interieur.

In mijn galerie zijn altijd Khipu’s te bekijken die uit voorraad te koop zijn. Ik maak uw Khipu ook met liefde en plezier voor u op maat.

‘Dit is een Khipu …’ Doet menig oog knipperen. Dit vraagt om tekst en uitleg. En daar gaan we dan … er is namelijk genoeg te vertellen over de Khipu!

Wat is een Khipu?

Khipus werden door de Inca’s gemaakt  om allerlei informatie weer te geven. Dit deden ze door middel van knopen. Een khipu is een reeks koorden die met knopen zijn verbonden. Deze knopen bevatten gecodeerde informatie. Khipus werden gemaakt van katoen of lama-vezels en bevatten gegevens op basis van drie variabelen: kleur, volgorde en aantal.

Ik ben gefascineerd geraakt door hun ‘schrijven zonder woorden’. Khipus zijn een grafische representatie van gesproken taal, maar dan in knopen en koorden. De complexiteit en veelzijdigheid van khipus maken ze tot een waar kunstwerk van de Inka-cultuur.

De Inca’s worden vaak genoemd als de hoogst ontwikkelde beschaving van Zuid-Amerika, ze kenden ze geen schrift zoals wij dat verstaan. Ze hadden Khipus welke werden gebruikt voor administratie, belastingen, volkstellingen, militaire zaken, kalenders, geschiedenis en zelfs poëzie en astronomie. Speciaal opgeleide mensen, genaamd quipucamayocs, lazen en produceerden khipus. Fantastisch toch?

schrijven zonder woorden

Khipu kunstwerk van draden gemaakt door textiel kunstenares Anne van den Heuvel uit DenBosch

Knopen
Een knoop is de situatie waarbij een lijn (touw, tak, draad etc) om zichzelf of om een andere lijn is gedraaid. Als dit gecontroleerd gebeurt heeft zo’n knoop meestal een naam, afhankelijk van het gebruik. Als een lijn rond een voorwerp wordt genomen spreekt men meestal van een steek. De termen knoop en steek worden vaak door elkaar gebruikt, de bewerking noemen we ‘knopen’.

De oorsprong van knopen is ontstaan toen mensen over de gehele wereld, onafhankelijk van elkaar, simpelweg ontdekten dat takken en bladeren tot gebruiksvoorwerpen te vormen waren door ze met elkaar of met zichzelf te verbinden. Dit ‘knopen’ is per cultuur verschillend doorontwikkeld tot kunstvormen en legt eigenlijk de basis voor alle textiele werkvormen.

Reden genoeg om me vol enthousiasme te wijden aan het vertellen van verhalen met draden en kleurkracht en het realiseren van een modern kunstwerk geïnspireerd door de khipus en de inka’s.

Deze allereerste Khipu maakte ik in 2017 voor Joke en Jos.
Sinds die tijd realiseer ik Khipus op maat en op kleur, al dan niet gecombineerd met gebruik van materialen van de opdrachtgever, zo blijven dierbare herinneringen levendig, worden ze geëerd en gaan ze leven. Door te werken met kleurkracht, intentie en het verhaal wat ik schrijf met draden, touwen, textiel, koorden en knopen worden het krachtige kunstwerken die intrigeren.

Khipus in de galerie

In mijn galerie hangen altijd Khipus die u direct uit voorraad bij me kunt aanschaffen. Wilt u ze komen bekijken? Maak gerust een afspraak voor een bezoek aan het atelier of kom kom kijken tijdens de open atelier dagen. Ook presenteer ik weleens khipus tijdens exposities. Check in de agenda of er een expositie is en of ik daar Khipus presenteer.

Khipu … met herinneringen
Ik maak uw Khipu op maat en op kleur, het enige wat u hoeft te doen is te mij uit te nodigen op locatie. Vertel mij uw verhaal en geef mij eventueel materialen om te verwerken in uw Khipu. Trouwkostuums, reisherinneringen, ingeknoopte briefjes, eerste kledingstukken van uw kind(eren) een veter uit uw schoen, de trui van uw overleden familie, dat ene ding wat u altijd in de kast bewaart maar er maar blijft liggen, liefdesbrieven, kralen … met een koffer vol herinneringen, of slechts 1 delicaat stuk, zal zij een waanzinnig mooi werk creeeren. Bent u benieuwd hoe dat werkt? Bekijk dan alle ins en outs …

Leest u voor wat meer historie en inspiratie nog even door …

Khipu … een vleugje Inca geschiedenis }link naar blog volgt nog}

Gaaf he? Kortom: inspiratie genoeg om uw verhaal door mij te laten vertellen met een kunstwerk in uw interieur …

naar onze beleving is deze moderne khipu een literair meesterwerk dat wij met genoegen blijven herlezen!

Khipu Wallhanging op maat

Uw wensen, ideeën èn de mogelijkheden die de ruimte biedt zijn de uitgangspunten waarmee het idee voor een Khipu Wallhanging tot stand komt. Van formaat XXS tot XXL. Hangend tegen de wand of vrij hangend in de ruimte. Van een kleurenregen tot geheel in wit-wit, ‘ton-sur-ton’ of met een stevig contrast … en alles daartussenin. Op maat en op kleur, binnen uw budget, passend bij iedere inrichting.

Uw Khipu Wallhanging wordt door mij in mijn atelier gerealiseerd, in samenspraak met u en eventueel uw adviseur. U kunt een afspraak maken voor een bezoek.

Meer weten?
Bekijk onze pagina FAQ voor veelgestelde vragen.

 

Portfolio