STAGIAIRE LINDE VERTELT: ‘HET IS HEEL THERAPEUTISCH WERK’

In 2017 verhuisden we het atelier van Rosmalen naar Den Bosch. In het atelier aan het Burgemeester Loeffplein zijn we verder gaan werken aan het realisatie proces van muze Yu Han.

Het hele proces van vervilten was reeds klaar. Nu werd het tijd om de tekening van Yu Han uit te werken. Anne’s idee was om Yu Han heel delicaat en ton-sur-ton op het stevig gevilte doek te ‘tekenen’.

Anne en haar stagiaires Linde en Tugce prikten met de viltnaad een wollen draad in en op het weefsel en langzaamaan ontstond Yu Han subtiel in ton-sur-ton. Deze techniek heet naaldvilten. De viltnaald is meestal zo’n 7 tot 8 cm lang. Deze heeft een scherpe punt met aan de onderste paar centimeter weerhaakjes. Hiermee prik je door het materiaal heen wat op elkaar ligt. Met de weerhaakjes ‘klit’ je de haren van de wol in elkaar. Je gebruikt een schuimrubber blok als ondergrond om in te kunnen prikken.

wat ik echt super tof vond …

‘Mijn naam is Linde en ik heb bij Anne mijn afstudeer stage gelopen in 2017 bij het atelier in Den Bosch. Ik studeerde toen aan het Hout- en Meubilering Collega in Rotterdam.

Toen ik bij Anne stage liep werd er, naast de opdrachten voor projecten, hard gewerkt aan allerlei verschillende muzen voor de collectie gespreksstof. Als stagiaire bij Anne mocht ik meehelpen met de projecten waarmee ze bezig was, wat ik echt super tof vond! Muze Yu Han is me het beste bij gebleven omdat ik die heb mogen afmaken. Er waren al vele uren door verschillende mensen aan gewerkt en het was bijna af, het project lag klaar om afgemaakt te worden en dat vond ik een leuk vooruitzicht.

Ik heb verder gewerkt aan het tekenen met de draad waarmee Yu Han gevormd werd. Deze draad heb ik met de hand vast gezet op de achtergrond, zonder garen te gebruiken. Het was heel therapeutisch werk waarbij ik lekker relaxed in mijn eigen gedachten zat te werken. Toen het af was, hebben we het werk aan tak gezet die Anne wit gemaakt had, met lussen die we ook op het doek gevilt hebben.

Toen we het resultaat in het geheel zagen was het supermooi! Ik vond het een enorm leuke ervaring om aan dit project gewerkt te hebben, het creatieve proces hebben mogen mee maken en te zien hoe zo’n project tot stand komt.’