“Kleur vormt de brug tussen duisternis en zonlicht”

ANNE VAN DEN HEUVEL

“Kleur vormt de brug tussen duisternis en zonlicht”

 

Welkom op mijn spiksplinternieuwe blog op mijn gloednieuwe website.

Tijd om me even voor te stellen. Ik ben Anne (1974). Ik ben kunstenaar. Ontwerper. Iets daar tussenin. Na mijn afstuderen (2001) aan Academie Sint Joost in Breda startte ik mijn kunstenaarspraktijk en werk ik op het snijvlak van autonome en toegepaste kunst, èn in opdracht.
Ik werk graag met en voor mensen, heb een voorliefde voor het werken met textiel en versta de kunst om mijn werk onderdeel te laten worden van het interieur.

Ik ‘ont-saai’ en laat ruimtes communiceren door het unieke gebruik van kleur, materiaal en vorm in combinatie met de intrinsieke eigenschappen van de omgeving. Op die manier schep ik (aan)sprekende woon- en werkplekken met een eigen identiteit die mensen omgeven, inspireren en motiveren.

Mijn kunstwerken worden gekarakteriseerd door kleur, gelaagdheid, reliëf en XL-formaat. Ze zijn niet alleen warm en zacht maar hebben ook een gunstige invloed op de akoestiek en zijn uitermate geschikt om toe te passen in verschillende architectonische ruimtes.

Van openbare ruimtes tot persoonlijke leef- en woonruimtes. In ontvangstruimtes en trappenhuizen. In kantoren, spreekkamers en vergaderzalen. In zorginstellingen en praktijken. In hotels, lobby’s, showrooms en winkelomgevingen.

Monnikenwerk
Er woont een monnik in mij; de uitvoering van mijn ontwerpen zijn behoorlijk arbeidsintensief en vergen veel herhalingen. Dat voelt nagenoeg meditatief en in volledige focus.

In opdracht maar wel vrij
De opdrachten die ik krijg zijn heel divers. Behoefte aan sprankeling, warmte, kleur of visuele identiteit. Akoestische vraagstukken. Open vragen; ‘Dit is ons bedrijf, het voelt hier saai, wat zou jij doen?’ of ‘Hier bouwen we een ontspanningsruimte voor een psychiatrische kinderafdeling, we vinden jouw werk gaaf, wil je iets maken?’ … en wat al niet meer. Geen vraag is mij vreemd. Kom maar op. Ik heb niet voor niets de consequentie getrokken van het kunstenaarschap. Hier ben ik volledig in mijn element. Ik (b)lijk een soort voelspriet te hebben waarmee ik zorg voor een haarfijne afstemming van mijn kunstwerk op de omgeving, zonder het authentieke kunstenaarschap uit het hart te verliezen.

Gelaagdheid, structuren, herhaling …
Al mijn werk wordt gevoed door één fascinatie: structuren. Ik onderzoek structuren in de breedste zin van het woord en ben gefascineerd door contrast, overlapping, ritme, logica, herhalingen, reliëf en verhouding. Hierin vind ik onuitputtelijke bronnen van inspiratie.

Acoustic Felt Couture : die leuke vilten blokjes
In mijn oeuvre vallen vaak de vilten wandkunstwerken op. Mensen vragen me weleens; ‘Jij bent toch die dame van die leuke blokjes?’
Dat klopt, dat ben ik. Mijn vilten werken maak ik van 100% wolvilt en worden gekarakteriseerd door reliëf en gelaagdheid, XL-formaat en kleur. Kleuren in laagjes. Zoals Engelse drop. Maar dan anders.

Van een kleurenexplosie tot een werk in ton-sur-ton. Van strak ingekaderde vormen tot uitlopende losse blokjes op de wand.
Tellen, bouwen, herhalen, stapelen, ordenen, verbinden. Het basisconcept dat ik uitwerk komt vaak terug op een ritmisch spel van vierkanten, blokken, pixels, lijnen, strepen, lagen, reliëf, licht en schaduw.

Divine Acoustics : schering & inslag
Ik ontwerp ook jacquard geweven wandkleden. Soms combineer ik het weven met hand geborduurde details. Hiermee kan ik prachtige structuren maken. Grafische en organische beelden in een diversiteit van kleur, contrast, zachtheid en gelaagdheid. Interessante texturen ontstaan in garen- en materiaalcombinaties.
Het dubbelweefsel heeft 2 ‘goede’ kanten waardoor ik vaak mooie combinaties kan maken door 2 zijden van het weefsel te gebruiken.

Maatwerk, daar gaat het uiteindelijk om
De wensen, ideeën en verhalen van de opdrachtgever èn de mogelijkheden die de ruimte biedt zijn de uitgangspunten waarmee mijn inspiratie gaat stromen. De mogelijkheden zijn oneindig. Van formaat XXS tot XXL. Hangend of staan, tegen de wand, opgespannen of vrij hangend.

Van een kleurenregen tot wit-wit … en alles daartussenin. Op maat en op kleur, binnen budget, passend bij iedere inrichting.

Het proces begint met een kennismaking, in het atelier of op locatie.

Nieuwsgierig? Bel gerust!