Wallhanging

HERINNERINGSTEXTIEL & MYSTERIEUZE KNOOPWERKEN

MYSTERIEUZE KNOOPWERKEN | FASCINATIE & HERINNERINGEN
Anne van den Heuvel heeft zich in 2017 laten inspireren door de Khipu, mysterieuze knoopwerken van de Inca’s,  en realiseert sindsdien in bijzondere textiele kunstwerken op maat.

‘Dit is een Khipu …’ Doet menig oog knipperen en meestal wordt a la minute om tekst en uitleg gevraagd. En daar gaan we dan … er is namelijk genoeg te vertellen over de Khipu!

Wat is een Khipu?
Quipu’s / Khipu waren bij de Inca’s een soort koorden die gebruikt werden om allerlei informatie weer te geven. Dit deden ze door middel van knopen. De Inca’s worden vaak genoemd als de hoogst ontwikkelde beschaving van Zuid-Amerika dankzij allerhande verwezenlijkingen. Desondanks kenden ze geen schrift. Of toch niet zoals wij dat verstaan. Ze hadden echter wel het quipu-systeem …

Knopen
Een knoop is de situatie waarbij een lijn (touw, tak, draad etc) om zichzelf of om een andere lijn is gedraaid. Als dit gecontroleerd gebeurt heeft zo’n knoop meestal een naam, afhankelijk van het gebruik. Als een lijn rond een voorwerp wordt genomen spreekt men meestal van een steek. De termen knoop en steek worden vaak door elkaar gebruikt, de bewerking noemen we ‘knopen’.

De oorsprong van knopen is ontstaan toen mensen over de gehele wereld, onafhankelijk van elkaar, simpelweg ontdekten dat takken en bladeren tot gebruiksvoorwerpen te vormen waren door ze met elkaar of met zichzelf te verbinden. Dit ‘knopen’ is per cultuur verschillend doorontwikkeld tot kunstvormen en legt eigenlijk de basis voor alle textiele werkvormen.

Anne van den Heuvel kennende is dat reden genoeg om zich vol enthousiasme vast te bijten in het realiseren van Khipu’s!
Zoals bijna alle werken die Anne realiseert, een vervolg krijgen doordat er na ‘haar eerste’ vaak gevraagd wordt om meer van dergelijke projecten te realiseren.
Deze allereerste Khipu maakte Anne in 2017 voor Joke en Jos.
Sinds die tijd realiseert Anne Khipu’s op maat en op kleur, al dan niet gecombineerd met gebruik van materialen van de opdrachtgever, zo blijven dierbare herinneringen levendig, worden ze geeerd en gaan ze leven.

Khipu … met herinneringen
Anne van den Heuvel maakt uw Khipu op maat en op kleur, het enige wat u hoeft te doen is haar uit te nodigen op locatie. Vertel haar uw verhaal en geef haar mee aan materialen wat zij kan verwerken in uw Khipu. Trouwkostuums, reisherinneringen, ingeknoopte briefjes, eerste kledingstukken van uw kind(eren) een veter uit uw schoen, de trui van uw overleden familie, dat ene ding wat u altijd in de kast bewaart maar er maar blijft liggen, liefdesbrieven, kralen … met een koffer vol herinneringen, of slechts 1 delicaat stuk, zal zij een waanzinnig mooi werk creeeren. Bent u benieuwd hoe dat werkt? Bekijk dan alle ins en outs

Leest u voor wat meer historie en inspiratie nog even door …

Khipu … een vleugje Inca geschiedenis }link naar blog }

Gaaf he? Kortom: inspiratie genoeg om uw verhaal door Anne van den Heuvel te laten vertellen met een kunstwerk in uw interieur …

 

naar onze beleving is deze moderne khipu een literair meesterwerk dat wij met genoegen blijven herlezen!

Khipu Wallhanging op maat

Uw wensen, ideeën èn de mogelijkheden die de ruimte biedt zijn de uitgangspunten waarmee het idee voor een Khipu Wallhanging tot stand komt. Van formaat XXS tot XXL. Hangend tegen de wand of vrij hangend in de ruimte. Van een kleurenregen tot geheel in wit-wit, ‘ton-sur-ton’ of met een stevig contrast … en alles daartussenin. Op maat en op kleur, binnen uw budget, passend bij iedere inrichting.

Uw Khipu Wallhanging wordt door mij in mijn atelier gerealiseerd, in samenspraak met u en eventueel uw adviseur. U kunt een afspraak maken voor een bezoek.

Meer weten?
Bekijk onze pagina FAQ voor veelgestelde vragen.

 

Portfolio