MUZE YUHAN | realisatie in wolvilt technieken
https://www.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/GESPREKSSTOF_YuHan_wool_105.jpg
... omdat alleen naast wit alle kleuren in hun ware identiteit kunnen bestaan
Graag tonen we hoe we in een aantal maanden tijd dit project GESPREKSSTOF | Muze Yu-Han hebben weten te realiseren.

Muze Yu-Han is klaar! We hebben haar zelfs maandenlang geexposeerd in eigen galerie en ze is reeds geëxposeerd geweest op een internationale textieltentoonstelling in Luxemburg!

In dit project zullen voortdurend nieuwe foto's bijgeplaatst worden van de realisatie processen en de exposities ... we proberen de laatste foto's steeds bovenaan te tonen ... dus als u dit interessant vind, houd dan deze website in de gaten! Om helemaal up to date te blijven geeft onze facebook fanpage het beste nieuws !

Yu Han is 1 van de 26 muzen van kunstenares Anne van den Heuvel. We vertellen onderaan het artikel ook wat het project GESPREKSSTOF en hoe u hier desgewenst aan kunt bijdragen om het realisatieproces tot stand te laten komen.

Een muze is een inspiratiebron voor kunstenaars. Vaak worden de negen Griekse godinnen die mensen inspireren tot de beoefening van kunst en wetenschap als muzen gezien. Ook beroemdheden worden vaak aangeroepen om inspiratie te vergaren alvorens aan een kunstwerk te starten. Tegenwoordig wordt het begrip muze meestal gebruikt in de vorm van inspiratiebron. Vaak een vrouw die de scheppingsdrang van de kunstenaar aanwakkert. Als men iemand tot muze 'bombardeert' wordt vaak de interpretatie van die persoon belangrijker dan de persoon zelf. Fascinerend.

Anne van den Heuvel is gefascineerd door ieder mens. Haar muzen zijn de bijzondere jij en ik, mensen met gevoelens, emoties, behoeften, angsten, eigenaardigheden.

Eind 2015: Muze YuHan was op een snuffelstage dag in het atelier van Anne van den Heuvel en assisteerde bij de eerste GESPREKSSTOF-sessies. Waar muzen tot tranen toe geroerd werden, in uitbundig lachen uitbarsten, de diepten van hun grootste angsten onder ogen zagen, mooie verloren herinneringen terug haalden ... en alles daar tussenin ... Hier raakte YuHan geïnteresseerd en toen Anne haar vroeg of ze een GESPREKSSTOF-sessie-fotoshoot zei ze zonder lang twijfelen 'JA'. Dapper, onze jongste muze. De vragen die Anne in een 2-uur durend interview stelt zijn namelijk niet over koetjes en kalfjes, maar over echte dingen zoals gevoelens, emoties, behoeften, angsten, dromen ... direct en compromisloos, en dat met een camera op je gericht ... best spannend!

Begin 2016 zijn we begonnen met het verzamelen, knippen en sorteren van allerlei 'witten'. Wit. Terug naar de essentie. Dat was wat Anne aan YuHan kadoo zou doen. Een stevige basis. Een zuiver witte basis. In al haar tinten. Wit, want alleen naast wit kunnen alle kleuren in hun ware identiteit bestaan, volgens Ludwig Wittgenstein.

Zijde, Linnen, Katoen, vooral heel veel wol. Want uiteindelijk zou het kunstwerk gerealiseerd gaan worden in voornamelijk wol. Wol gecombineerd met zijde, katoen, linnen en hier en daar en vleugje van wat anders. Alle stoffen werden tot repen verknipt en ook verzamelden we losse wol en pure lontzijde. Alles werd klaar gezet om meters weefsel mee in elkaar te verbinden. Wat we zouden gaan vervilten volgens traditionele Ottomaanse wijze. Het moest met elkaar verweven worden, en stevig ook, een stevige basis voor YuHan.

We hebben weeframen gemaakt en zijn op 20 weeframen tegelijk gaan werken. Zo hebben we week in week uit met een team van vrijwilligers en stagiaires gewerkt aan de basis voor dit GESPREKSSTOF project.

In het atelier in Empel werd geïnterviewd, gefotografeerd, getekend.

In het atelier in Rosmalen werd geweven, vervilt en veel gelachen. GESPREKSSTOF werd geboren tijdens dit eerste project. Het eerste GESPREKSSTOF project van de 26 die nog zullen volgen.

Tijdens het realisatie proces werden mooie gesprekken gevoerd, zelfs hechte vriendschappen werden gesmeed. Liefdeservaringen en rouwprocessen werden gedeeld. Een einde en een nieuw begin, net als iedere draad die verweven werd.

Stilte. Lachsalvo's. Heerlijke lunches. Inspiratie.

In het atelier in DenBosch werd het kunstwerk compleet gemaakt.

In de lente van 2017 was dit project klaar en het hangt nu tentoongesteld in Galerie KLEURRAAK in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het is een kunstwerk wat los in de ruimte hangt, 'dubbelzijdig' als roomdivider, met 2 prachtige zijden.

Muze YuHan, een inspirerende creatieve jongedame met een Chinese achtergrond, opgegroeid bij Nederlandse ouders, kreeg van Anne een stevige sterke achtergrond waar maanden aan gewerkt is met tal van sterke vrouwenhanden, armen, voeten en benen ...

Hoe het allemaal begon kunt u zien in deze foto's.

Weven, verbinden, weven, verweven, knopen, weven, monteren, wollen achtergrond erop monteren, vervilten op Ottomaanse wijze, met naaldvilten de tekening erop maken ... het hele traject heeft 15 maanden geduurd en groeide met de week.

Ondertussen heeft het kunstwerk reeds maandenlang tentoongesteld gehangen in onze eigen galerie en heeft in 2018 op een internationale textielexpositie gepronkt!

Tijdens dit traject werd en ook aan diverse andere GESPREKSSTOF projecten gewerkt en uiteraard werkte Anne van den Heuvel door aan haar textielkunstwerken die zij realiseert voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Onze speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers en stagiaires Lennard, Vera & Dagmar, vrijwilligers Anny, Ellen, Lidwien, Adinda, Ellen, Gertruud, Annemiek, Sabrina, Miranda, Manon, stagiaires Mariella, Linde, Anne, Sanne, Tugce die dit kunstwerk mee hebben gerealiseerd.

WAT IS GESPREKSSTOF?

In 2001 studeerde Anne van den Heuvel - Galerie Kleurraak cum laude af aan Academie St. Joost in Breda. Sindsdien werkt zij als zelfstandig kunstenares en daar heeft ze het maar wat druk mee. Naast haar woon/werk atelier in Empel is zij de trotse eigenaresse van Galerie KLEURRAAK in de binnenstad van het gezellige '-Hertogenbosch. Hier toont zij haar kunstwerken en collecties. 'Ik maak graag kunstwerken waar mensen blij van worden' zegt Anne. En aan werk heeft zij geen gebrek, particulieren, bedrijven en overheden weten haar prima te vinden.

Sinds zij in 2001 startte met haar kunstenaarspraktijk heeft ze geen moment zonder werk gezeten. Toch verhindert dat niet dat zij eind 2015 begon met de uitvoering van een lang gekoesterde wens. Actief als zij is op Social Media deed zij een oproep om zich te melden als muze. Ze kreeg meer dan honderden reacties, terwijl ze maximaal 30 muzen wou portretteren. Naast de muzen die zich aanmeldden vroeg Anne ook een aantal personen om muze voor haar te zijn. 'Een muze is voor mij een inspiratiebron, een persoon die iets in mij raakt en die me verwonderd, fascineert ... en eigenlijk fascineren mensen mij überhaupt ... dus het maken van keuzes was best moeilijk'

De uitverkoren 26 muzen kwamen per toerbeurt naar het atelier in Empel voor een 'GESPREKSSTOF-sessie'. De muze werd uitgenodigd met Anne in gesprek te gaan over emoties, gevoelens en behoeften. Dit werden hele openhartige gesprekken, staand in het atelier. Mensen spreken met hun lichaam soms nog meer dan met hun woorden. De lichaamstaal die in de intense gesprekken tot uiting kwam werd vastgelegd op foto. Dat gaf prachtige resultaten. Anne bleek een meesteres in het subtiel doorgronden van haar muze. Stagiair Lennard-Friedrich Blokker von Beaverhausen bleek de ultieme fotograaf, semi-aanwezig alsof er nooit een camera bij was en haarscherp in zijn beelden. Lennard fotografeerde alle muzen, en uit zo'n fotoshoot volgden circa 400 a 500 afbeeldingen per muze. 'De expressie die het meest aansprak en het meest passend was bij het moment en bij hoe ik de muze ervaren heb, heb ik sterk vergroot en is omgezet in een patroontekening'.

Stagiaire Dagmar Eijlers studeerde Illustreren en zij bleek met haar voorliefde voor tekenen deze taak prima te kunnen uitvoeren. Zelfs na haar stage bij Anne van den Heuvel werkt zij nog steeds aan het uitwerken van alle tekeningen van de muzen. Zodat de tekeningen allemaal exact dezelfde handtekening krijgen. Soms werkt ze wel 4 a 5 dagen aan het uitwerken van 1 tekening, totdat het voor Anne helemaal klopt, ook qua gevoel.

Op dit moment wordt er gewerkt aan meerdere GESPREKSSTOF projecten. Dit loopt nog wel even door ... de kunstwerken zullen te zijner tijd geëxposeerd worden, maar hoe en wat ... dat is nog niet belangrijk. Vooralsnog genieten we van het samen realiseren. 'Het is heel inspirerend om hier mee bezig te zijn, en het is voor mij ook ontspannend omdat er geen druk op zit, geen planning. Heerlijk om mee bezig te zijn naast alle strakke planningen met lopende opdrachten voor opdrachtgevers.

KAN IK AAN GESPREKSSTOF DEELNEMEN?

Iedereen die kennis wil maken met het project is van harte welkom. Om te kijken, te luisteren of mee te doen. GESPREKSSTOF wordt grotendeels gerealiseerd door enthousiaste mensen die het project een warm hart toedragen. Op donderdagen werken we met vrijwilligers aan GESPREKSSTOF in Galerie KLEURRAAK aan het Burgemeester Loeffplein 65-66 in 's-Hertogenbosch. Het gaat er allemaal heel ongedwongen aan toe. Gespreksstof genoeg. En natuurlijk is er altijd thee en koffie, en lunchen we samen. Mensen die eerst vreemden voor elkaar waren, worden bekenden. In die zin heeft GESPREKSSTOF ook een sociaal karakter.

U bent van harte welkom om mee te komen werken elke donderdag vanaf 10.00 tot 14.30 en natuurlijk om te komen kijken. Vind u het ook leuk om te sponsoren in financiële middelen, materialen, tijd en aandacht voor realisatie, inzet voor subsidie aanvraag, als business angel, of wat al niet meer ... ? Elke vorm van funding is meer dan welkom!

Na een aantal maanden, toen alle witte repen in elkaar verweven waren en met de hand gemonteerd op een wollen backing, was het project 2 bij 3 meter groot. Het was stevig maar nog los.

Dit geheel werd aan elkaar vervilt door het op een traditionele Ottomaanse wijze, met een soort 'dansje' met de voeten te rollen, deze methode is belangrijk en heeft Anne ooit geleerd van viltmeester Mehmet Girgic. Het vervilten van wol gebeurd door wrijving, met behulp van vocht en olijfzeep. Uiteindelijk ontstaat een constructief geheel.
Na zeker 2 dagen voetenwerk hadden Anne en de stagiaires spierpijn. De vrijwilligers waagden zich er niet aan. Te zwaar. Maar jonge spierkracht is oneindig ... en zo het doorzettingsvermogen van Anne en haar meiden. Een krachtig en prachtig doek ontstond.

Door het vervilten krimpen de vezels in elkaar. Het uiteindelijke formaat van het kunstwerk is circa 1.50 bij zeker 2 meter geworden.

Nu werd het tijd om de patroontekening van YuHan uit te werken. Anne en haar stagiaires Linde, Marielle, Sanne, Anne, Lindsay en Tugce prikten een wollen draad in en op het weefsel en langzaamaan ontstond YuHan subtiel in ton-sur-ton.

Een monnikenwerk? Ja. Op dit moment wordt in het atelier gewerkt aan 5 GESPREKSSTOF-projecten die je allemaal kunt betitelen als monnikenwerk. Op donderdagen wordt er met een groep vrijwilligers gewerkt aan deze projecten, en op andere dagen kan het zomaar zijn dat u 1 of meerdere van de stagiaires aan het werken is aan de kunstwerken, steekje voor steekje, knoopje voor knoopje, reepje voor reepje, met aandacht, focus en liefde. De liefde waarmee de werken tot stand komen is duidelijk voelbaar.

LIEFDE VOOR TEXTIEL

'Voordat ik de studie Monumentale kunst deed volgde Anne diverse mode opleidingen op op MBO en KunstAcademie. De voorliefde voor textiel was er al, met een moeder die van origine coupeuse was en een vader die woningstoffeerder was, lijkt het een DNA structuur te zijn.

De voorliefde voor textiel is altijd gebleven. Textiel komt wereldwijd en in alle culturen voor, waar er ambachtelijk en technisch heel verschillend mee omgegaan wordt.

Wie zin heeft om mee te werken aan GESPREKSSTOF is op donderdagen vanaf 10.00 van harte welkom in Empel. Stuur even een whatsappje om te melden als u wilt komen naar 06 15 07 68 92.

Het is inspirerend en ontspannend om mee bezig te zijn. Het project loopt nog wel een poosje door. Er zijn 26 kunstwerken te gaan. Het is voor Anne zelf ook ontspannend omdat er totaal gene druk op ligt. De kunstwerken zijn voor niemand, er is geen deadline, het is 100% vrij en autonoom werk.

GESPREKSSTOF zal Anne van den Heuvel voorlopig bezig houden. De kunstwerken worden uiteindelijk natuurlijk geëxposeerd. Maar hoe en waar en wat ... Anne lacht: 'eerst maar eens genieten van dit proces en het ontstaan laten ontstaan, met serependiteit ontstaan de mooiste toevalligheden'. Vertrouw het proces.

U bent van harte welkom in Galerie en atelier KLEURRAAK. Je treedt binnen in een kleurrijke, inspirerende omgeving, boordevol kunst en materialen. Weefsels, garens, vilt in alle mogelijke kleuren en technieken. Stalen, tapijten, reliefs, mozaieken. Er is genoeg te zien en te ontdekken.

En als u dan toch komt ... neem dan uw oude knopen, garens en jeans mee ... om te doneren voor de lopende GESPREKSSTOF projecten.

We kijken naar u uit! Met enthousiaste groet,

Team Anne van den Heuvel