biografie
https://www.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/AnnevandenHeuvelI0ZWW.jpg
ONCE UPON A TIME ...
Anne van den Heuvel volgde haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda en schoolt zich sindsdien graag bij in diverse vormen van arts and crafts. Zij woont en werkt in ‘s-Hertogenbosch. Als kind al was zij geboeid door logica in vorm, herhalingen en verhoudingen.

Tijdens de St. Joost periode bouwde zij een fundament van ritme, logica, zuiverheid en structureren.
Na haar afstuderen leerde zij putten uit haar oneindige intrinsieke fascinatie voor gelaagdheid en de onuitputbare bronnen van inspiratie op het snijvlak van natuur en cultuur bepaalde structuren.

Al het werk van Anne van den Heuvel wordt gevoed door één fascinatie: structuren. Zij onderzoekt structuren in de breedste zin van het woord en is gefascineerd door het contrast èn de overlapping van structuren die zijn ontstaan in de natuur èn die zijn ontstaan door cultuur, gemaakt door mensenhanden. Wie met haar reist of haar vergezeld tijdens haar wandeltochten en museumbezoeken of haar blikken op zogenaamde vanzelfsprekendheden in het dagelijkse leven, zal het opvallen hoe gebiologeerd zij raakt van een boomschors, de aardlagen, wortelstelsels, vulkanen, mossen èn van patronen, ornamenten, mozaïeken, reliëfs, materiaal ... waar alles terug herleid naar structuur, ritme, logica en herhaling.

Op 21 december werd Anne geboren in 's-Hertogenbosch als dochter van een meubelmaker en coupeuse die hun 'stoffige' bestaan opgaven om hun droom te volgen en een horeca-gelegenheid begonnen met slijterij-wijnhandel in een 17de eeuws pand met planken vloeren, en met latten, balken, tegeltjes, gebouwen en bijgebouwen ... alles wat te tellen was en ook te meten, delen en waar logica soms ver te zoeken was. Er werd gezongen, gedronken, gegeten, gelachen en wat al niet meer.

Al slapend deinde Anne mee op de Rock & de Roll en droomde van grote avonturen. Later als ze groot was zou ze Indiaan worden. En ook acrobaat ... en ze tekende in herhaling dezelfde tekeningen steeds net een beetje anders.

Met dat dromen is ze nooit opgehouden. Het leven daagt haar uit, het fascineert haar, het prikkelt en schuurt en is kleurrijk in alles ... soms vergt dat rigoureuze stappen. Innerlijke acrobatie en dappere krijgerskunsten.

Toen Anne ongeveer 10 a 11 jaar was leerde zij haar eerste kunsten op de naaimachine van haar moeder en fascineerde zich voor het patroontekenen ... Ze ging patroontekenlessen volgen bij Betsie, een oudere dame in het drop. Zo zat ze als jong meisje tussen zwangere vrouwen die een kledingstuk voor hun eerstgeborene maakten. En ze leerde. En leerde. En leerde. Met name van het leven zelf. Van ervaringen. Mislukkingen. Van 7 sloten tegelijk en 3 keer dezelfde steen.

Op de basisschool school blonk ze uit door een overmatige inzet, verlegenheid, inzicht en intelligentie. Op de middelbare school echter, blonk ze uit door dromerig in haar agenda te tekenen en schrijven over avonturen. Met een grote fascinatie voor het leven 'buiten' 'in de wereld' verprutste ze haar middelbare school behoorlijk.

Een stapeltje onstuimige puberjaren zorgde voor enige 'vertraging' ...
Anne zag haar uitdagingen voornamelijk in het proefondervindelijk ontdekken van alle geneugten des levens ... de Universiteit des Leven trok haar meer dan naar het gymnasium te gaan ...

Een portie kwajongensstreken, ongeremde verlangens, zinloze passies, omwegen en schoolhoppen later ... besloot Anne in 1992 zich volledig te wijden aan haar studie ModeOntwerpen in Eindhoven. In 1996 ging ze naar de Academie in Breda om zich verder te bekwamen in Mode Ontwerpen en Mode Illustratie.

Anne bleek een uitblinker door haar veelzijdigheid... niet in een hokje te plaatsen. Haar werk beweegt zich tussen sculptuur, modevormgeving, interieurvormgeving, design en grafisch ontwerp, wat haar werk altijd zo bijzonder maakt. Na haar studie Mode vervolgde ze nog 2 jaar Fine Arts, en slaagde zij vervolgens cum laude in 2001 als Fine Artist, won de Toon Hommel Scriptieprijs en kreeg een prijs in de vorm van een opdracht van het Prins Bernard Cultuur Fonds.

Na het afstuderen was haar keuze snel gemaakt: onafhankelijk en vrij zijn en authentiek werk maken. Zij startte met haar ex-compagnon en partner op 1 januari 2002 een ontwerpstudio voor kunst, ruimte & interieur. De ontwerpstudio bleek succesvol.

Anne werkt en werkte voor bedrijven, kantoren en particuliere opdrachtgevers in binnen- en buitenland. In haar 'vrije' uren werkte Anne aan haar autonome werk, wat met name textielkunst was.

Het autonome werk werd ook opgepikt en ze kreeg en krijgt de ene opdracht na de andere. Opdrachten die wel vrij zijn. In de zin van 'wij willen een kunstwerk van jou, wat zou jij doen als dit jouw plek was?' En binnen die kaders in Anne volledig in haar element. Haar empathische vermogen zorgt voor een haarfijne afstemming op de omgeving, zonder het authentiek kunstenaarschap uit het hart te verliezen.

Je kunt aan haar werk zien dat ze zich voor 100% en vol enthousiasme in een project vastbijt. Anne is erg open, sensitief en heeft een scherp waarnemingsvermogen. Ze kan scherpe, duidelijke en waardevolle feedback geven en ze heeft en geeft een vrolijke, creatieve bijdrage aan het leven en de omgeving.

Anne heeft een bijzondere kijk op en een grote voorliefde voor textiel. Een trendbureau in België vroeg Anne daarom in 2002 om trendresearch te doen. Jaren achtereenvolgens bezocht Anne beurzen, musea, shops etc. Een toffe, hectische tijd met veel reizen en boordevol inspiratie en interessante ontmoetingen.

Op 12 februari 2006 werd haar zoon Indigo geboren. Die nacht kreeg Anne haar mooiste kado. Een grotere liefde bestaat niet!
Het leven veranderde radicaal.

In 2008 betrekt Anne haar huidige woon/werkplek, waar zij met Indigo woont en werkt ... een fascinerende intrigerende plek, in een minuscuul stil klein dorpje Empel, nagenoeg aan de rand van de bewoonde wereld. Een smeltkroes van kunst, kleur en ontwerp. Op deze locatie ontstaan de prachtigste werken, en hier ontvangt ze ook haar gasten en (potentiële) opdrachtgevers met veel enthousiasme. Anne van den Heuvel maakt ook gebruik van externe werklocaties in Nederland en België. Vanaf 2013 vestigd Anne zich als pop-up galerie KLEURRAAK, galerie / atelier in bedrijf op wisselende locaties in en rond Den Bosch. Hier worden uiteenlopende werken gerealiseerd, samen met haar stagiair(e)s, ouders en vrijwilligers wordt gewerkt aan lopende opdrachten, nieuwe ideeën en wat al niet meer.

Anne werkt onder haar eigen naam en label www.annevandenheuvel.nl.

Er is altijd wel iets te doen, te maken, te bedenken ... Eind 2015 startte zij met het project GESPREKSSTOF . Vanaf dat moment werken er op donderdagen een aantal enthousiasme mensen vrijwillig mee om het project te realiseren. Community Art. Dat is geweldig, de gespreksstof zet zich voort. Elke donderdag is iedereen van harte welkom om te komen kijken hoe kunstwerken ontstaan onder de vele handen, of om mee te werken aan de projecten.

Anne van den Heuvel is een kunstenaar die 'non-conforme' ontwerpt binnen de kaders van het project. Idee, presentatie en uitvoering zijn telkens weer bijzonder verrassend en van museaal niveau. Anne laat zien dat kunst ook laagdrempelig en leuk kan zijn. Ze breekt het beeld van de eigenzinnige en onbenaderbare kunstenaar af. Dan blijft er een levenskunstenaar over, iemand over die op een hele prettige en persoonlijke manier hele mooie dingen maakt.

Anne droomt graag over de mogelijkheden om haar zoon Indigo de wereld te laten zien ... en samen een reizend bestaan te leven ...
Indigo kreeg voor zijn 10de verjaardag een naaimachine van zijn oma. De traditie zet zich voort.

Anne de wereld is niet mooi, maar jij kunt haar een beetje mooier kleuren... zong Herman van Veen ... en dat doet ze! Er ontstaan meer en meer en meer kleurenregens en kleurenbommen. Net zo lang tot kleur de grijze wereld zal overnemen ;-)

Anne droomt verder ... en doet elke dag wat ze wil, waar ze in gelooft en wat ze kan ...
Later als ze groot is zal ze Indiaan worden ...

... Wordt vervolgd!