Thaise Prinses bezoekt TextielMuseum
https://www.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/TextielMuseum_prinsesopbezoek_Anne_Nakedforlove_07.jpg
UITLEG OVER HET JACQUARD WEEFGETOUW
Terwijl Anne van den Heuvel een kunstwerk aan het weven was op het jacquard weefgetouw, kwam de prinses van Thailand op bezoek in het Nederlands Textiel Museum in Tilburg. Samen met de personen die haar vergezelden, bekeek zij het museum en Anne is altijd erg sociaal met en geïnteresseerd in de bezoekers van het museum. Tekst en uitleg over zowel het kunstwerk,als over de maakwijze word gedaan zodra de machine even stil gaat om precies te laten zien wat de bedoeling is van het ontwerp, en hoe de machine werkt en weet wat er te weven is.

Wat is weven? Bij weven worden lengte- en breedtedraden door elkaar gevlochten. De wijze waarop bestaat uit vele varianten.

De lengtedraden worden ketting of schering genoemd, deze zijn naast elkaar op de kettingboom gerold. Deze kettingboom ligt achterin het weefgetouw. Het breedtegaren, de inslag, is op klossen gespoeld. Tijdens het weven worden de kettingdraden afwisselend omhoog en omlaag getrokken. Elke keer wordt een grijper met het inslaggaren tussen deze draden heen (en weer) geschoten.

Door in een bepaald patroon (de binding) de kettingdraden op te tillen of te laten vallen, ontstaan ingeweven motieven.

De kettingdraad is een vast gegeven, de inslagdraad kan van vrijwel elk garen zijn. Anne van den Heuvel maakt gebruik van deze jacquardgrijperweefgetouwen om een deel van haar kunstwerken te realiseren. Ze werkt dan nauw samen met de mannen die bij de weefgetouwen staan, en met de mannen en vrouwen achter de computers. Het is een zeer complex maar fascinerend geheel wat prachtige resultaten geeft.

Als u het leuk vind om eens te komen kijken als Anne van den Heuvel aan het werk is in het Textielmuseum, dan kunt u gerust contact opnemen.