Boven de trap bij Pirkko & Carel
https://www.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/AcousticCouture1688_Pirkko_Carel_AnnevandenHeuvel04.jpg
VRUCHTBARE INSPIRERENDE SAMENWERKING
Een ‘echte Anne van den Heuvel’

Elke dag kijken wij met plezier omhoog. Daar op de wand boven de trap hangt het kunstwerk dat Anne van den Heuvel voor ons maakte en ter plaatse op de muur bevestigde. Het is een Acoustic Couture, zoals Anne dat noemt. Een mooi woord voor een uit vilten vierkantjes van 5 x 5 cm samengesteld wandkleed. Alhoewel, het is geen wandkleed in de klassieke betekenis van het woord. De vilten vierkantjes zijn verschillend van dikte en kleur. Het is eigenlijk een viltmozaïek, een viltmozaïek met reliëf.
Die wand was tot voor kort een kale witte muur. Aan het plafond was vijf jaar geleden een spanningsrail met spots bevestigd om het toekomstige kunstwerk te belichten. Maar wat voor kunstwerk? Al gauw werd het ons duidelijk dat het kunstwerk niet alleen aangenaam moest zijn voor de ogen. Het zou ook de akoestiek van de hoge woonkamer moeten verbeteren. En zo zijn wij uiteindelijk via Google op het werk van Anne gestuit. “Zou dat iets zijn”?
Wij hebben Anne gebeld, hebben een afspraak gemaakt, zijn in haar atelier wezen kijken en hebben besloten samen met haar het avontuur aan te gaan op basis van wat je ‘systeem Anne van den Heuvel’ zou kunnen noemen: de bovengenoemde vierkantjes waarmee je oneindig kunt variëren.
Anne is bij ons komen kijken. Samen hebben wij bepaald hoe groot het door haar te bestrijken vlak zou zijn. Wij hebben gesproken over kleuren en tinten die goed in ons interieur zouden passen en al gauw kwamen via de e-mail de eerste voorstellen van Anne binnen. Daar hebben wij op gereageerd, wij hebben suggesties gedaan die Anne weer op haar manier verwerkte en uiteindelijk lag er iets waarvan wij dachten ‘dat gaat het worden’.
Tijdens dat proces zijn ook de financiën besproken en afspraken vastgelegd. Heel zakelijk en heel plezierig die duidelijkheid.
En dan komt die dag, waarvan wij wisten dat ie zou komen. En verschenen Anne en haar assistent met het viltmozaïek in onderdelen en werd het op de muur bevestigd. Dat was best spannend want het is niet zo maar een schilderijtje. Het is groot. Je ziet het bepaald niet over het hoofd. Maar, het ziet er prima uit, het past bij ons en het past in ons interieur. En hoe het kunstwerk bevalt? Heel goed. We zijn helemaal aan elkaar gewend en kijken zo nu en dan tevreden omhoog. Natuurlijk filosoferen wij soms ook nog wel van: " het had zelfs nog wat lichter van tint kunnen zijn." Maar als het lichter geweest zou zijn, deden wij misschien het omgekeerde. Dat doe je altijd met nieuwe dingen. Het is ook heel leuk als je de trap op of af loopt dan ben je heel dichtbij en zie je het weer op een andere manier.
Onze dochters zijn ook enthousiast. Ook belangrijk.

Wij zij blij met dit resultaat van een vruchtbare en inspirerende samenwerking die uiteindelijk geleid heeft tot een echte Anne van den Heuvel.

Pirkko & Carel

Formaat: 2.30 h x 1.30 b

ACOUSTIC COUTURE | een ritmisch spel van vierkanten, blokken, lijnen, strepen, lagen, reliëf, licht en schaduw

Textiele kunstwerken met geluiddempende werking van textielkunstenares Anne van den Heuvel. De kleurrijke wandkleden worden gemaakt in vilt, op maat en op kleur. De verschillende kleurlagen vormen het reliëf. De monumentale en decoratieve wandtapijten in viltreliëf gaan een geraffineerde relatie aan met het interieur en hebben een gunstige invloed op de akoestiek.