MUZE JOP | realisatie in modern patchwork
https://www.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/AnnevandenHeuvel_Gesrpeksstof_MuzeJop_01.jpg
Patchwork | under construction | made for Jop with love
Bij dit project zullen voortdurend nieuwe foto's bijgeplaatst worden, totdat het klaar is ... dus als u dit interessant vind, houd dan deze website of onze facebook fanpage in de gaten!

Jop is een inspirerende houtkunstenaar die jaren geleden tegelijkertijd met Anne exposeerde bij The Art of Living Well ...
Deze dag vormde de basis van hun kunstenaars-vriendschap.

Collega's die elkaar altijd een hoop te vertellen hadden ... soms aan het werk waren in ieder hun eigen atelier met de telefoon open en dan uren konden praten tijdens het werken. Tussen het hakken en plakken, naaien en lijmen door leerden Jop en Anne elkaar kennen tot in diep detail. Hoogdravende illusies en dromen over het leven zelf, mijmeringen over het kunstenaarschap, over de wereld, over mensen, geschiedenis, materialen, collega's, beurzen, over mannen, over vrouwen, over liefde, reizen, over kijken en zien, over beleven ... en een hele hoop onzin, grappen, grollen en zelfs verhitte discussies voerden waar het vuur en de vlammen door de telefoon hen spoten, haha.

Jop en Anne zochten elkaar ook weleens op, bezochten samen exposities of dronken samen een kop thee als ze bij elkaar in de buurt waren. Er was altijd wel wat te vertellen, te delen, te doen en te beleven. Soms schuurt en prikt het leven en deelden ze ook hun meest intieme pijnen, angsten, gevoelens of juist de euforie en ... ze maakten salto's met elkaar door elkaars leven langs de zijlijn te volgen.

Een bijzondere vriendschap, gegroeid op het kunstenaarsbestaan. Soms werd hun vriendschap door de buitenwereld verward met een liefdesverbond maar niets van dat alles is waar. Het is en was meer een diepe vertrouwensband tussen twee collega's in dezelfde fase van hun bestaan ... de kunst-broer-zus relatie ... twee zielen uit eenzelfde stam ofzo ...

Helaas heeft hun vriendschap te lijden gehad door een partner die niet kan geloven en accepteren dat een vriendschap tussen mannen en vrouwen kan bestaan. Maar diep van binnen kan niets een vriendschap in de weg staan ... en zullen hun wegen elkaar binnenkort wel weer kruisen.

Als Jop een paard hakt uit hout klinkt het simpel uit zijn mond: 'Je moet gewoon alles wat niet het paard is weghakken' ... Yeah right Jop ... as simple as that!

Ook Jop's werk en leven is opgebouwd uit stukken en stukjes, deeltjes en samen-geraapte ervaringen, materiaalcombinaties, geduld, verfijning ...
Als je in Jop's atelier binnen stapt ruik je hout, proef je hout en zie je hout. Hij bouwt en haalt weg ... en je voelt de krullen op de vloer die hij als kleine jongen bij elkaar veegde voor zijn vader.
Van niets naar alles ... dat is Jop. Uit het niets maakt hij alles.

En zo maken wij Jop. Een man van hout. Geen Pinokio. Alhoewel hij wel een hoop kletst ...

We bouwen hem op van bruine stoffen, die zorgvuldig maar losjes aan elkaar worden gestikt. We moeten oppassen dat het geheel 'niet van ellende uit elkaar valt'. Anders zitten we met de handen in het haar! En krijgen we koppijn! Net zoals Jop in dit kunstwerk ... letterlijk met de handen in het haar zit als zijn leven van losse eindjes aan elkaar hangt en het niet los te laten en niet vast te houden is ...

In 2015 is Jop gefotografeerd door Lennard in het atelier in Empel tijdens de gespreksstof-sessie ...

In 2016 hebben Dagmar en Vera Jop getekend en omgezet in patroon in Empel en Rosmalen ...

In 2017 is er veel aan Jop gewerkt in het atelier in Denbosch.
Allereerst zijn er talloze bruine stoffen verzameld, geknipt gescheurd, gespeld, gestikt ... weer geknipt, gespeld, gestikt. Dit was de voorbereiding om 'de omgeving' van Jop te maken.

Veel stagiaires hebben leren naaien op het kunstwerk 'Jop'. De grafische studenten en interieur studenten zijn het vaak nog niet gewoon om op de naaimachine te werken. En voor de mode studenten zijn dergelijke projecten heel erg leerzaam omdat het patroontekenen en passen en meten hier veel aandacht vragen.
Maandenlang is er non-stop gewerkt aan het realiseren van dit deel van het project door Anne, Marielle, Linde, Anne S., Sanne, Lindsay, Saskia, Lize, Fenna, Jim en Tugce en ratelden de machines gehele dagen achtereenvolgens.

Vervolgens heeft Tugce de leiding genomen van dit project en heeft de patroontekening uitgewerkt, losgeknipt en heeft zorgvuldig het kleurbeeld en de vormgeving van de binnenkant met Anne bedacht en gerealiseerd. Om vervolgens te bedenken dat dit het niet echt is ... en hebben weer koers veranderd en de techniek van de omgeving doorgezet in het gehele portret.

Toen ... volgden weer maanden van sorteren, knippen, scheuren, spelden naaien ... door Tugce, Anny, Laura, Noa, Lisa, Sanne H. en Wieneke.
Toen Tugce weer naar school ging om af te studeren werd Noa 'master of Jop' en later in Hintham is Jop bijna helemaal afgemaakt door Noa, Anny en Anne ... tot hij weer verhuisde naar Empel en bij de naaimachine ligt te wachten tot hij weer verder in elkaar genaaid wordt.

Jop heeft alle atelierlocaties van Anne van binnen en van buiten gezien haha ... en het vraagt nu nog om de finishing touch die alleen Anne kan realiseren. (Die in dit geval nog een flink aantal uren / weken werk betekenen zal) ...

Wilt u een keer komen meehelpen of komen kijken? Op donderdagen werken we met vrijwilligers en stagiaires aan dit project. Als u van plan bent om te komen laat het dan even weten via een whatsappje aan 06 15 07 68 92 ... Tot ziens!