TREASURES & SPECIALS
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/AnnevandenHeuvelG0.jpg
COMMUNICEREN MET TAAL, KLEUR & STRUCTUUR
Anne; 'Vaak schrijf ik. Meestal oefen ik ‘tig’ beroepen tegelijk uit …
ik wil communiceren. Met en over de wereld, met en over liefde, gevoelens. Beeldspraak. Beleving.
Ik spreek liever in mijn beelden en teksten dan dat ik praat. Als ik schrijf weet ik wat ik bedoel te zeggen. Het liefste zou ik overal op willen schrijven. Hardop nadenken. Op een bepaalde manier kijken naar gewone dingen omdat ze niet vanzelfsprekend zijn.'

Anne schrijft en meer.
Ze is gefascineerd door taal en de vertaling naar het letterbeeld. Haar tekstkunstwerken ontstaan uit woorden. Woorden. Een groep leestekens en spraakklanken met een geheel eigen betekenis

De kracht van de tekstkunstwerken van Anne van den Heuvel begint bij de combinatie van vreemde contradicties, gelaagdheid, onsamenhangende gedachtes en verzamelingen aan woorden en zinnen, losse flarden, wijsheden, liefdesuitingen, de mooiste en spannendste verhalen, luchtige gecompliceerdheid, effectieve kritiek, tedere of confronterende momentopnames van weerlegbare woorden. Geordende losse gedachten, gebundeld in zinnen, oprecht, betekenisloos en vluchtig. fragmenten. Liefde! Sensualiteit! Erotiek. Ondeugendheid! Verrukking! Soms stout! Harde waarheden die soms grof gevonden worden, gedurfde liefkozingen fluisteringen, intieme amoureuze vleierij. De hartstochtelijke lokroep... fascinerend, intrigerend, uitdagend, uniek, inspirerend. Ondoordringbare dubbelzinnigheid. Verbeelding. Een frivool plaagstootje. Noteren, opschrijven, rangschikken, in een bepaalde volgorde neerzetten, twijfelen, tot de juiste gedachte is weergegeven …

Als Anne van den Heuvel niet schrijft maakt ze kunst. Graag op wanden.
Wanden lenen zich bij uitstek voor het communiceren met structuur, kleur ... en geluid. Haar mozaïeken van textiel zijn als het ware weerlegbare woorden. Mozaïeken maakt ze ook met tegeltjes. Als het aan Anne van den Heuvel ligt, fluisteren de wanden niet… haar wanden jubelen en geven energie! Mensen die Anne’s wanden ‘ontmoeten’ worden overweldigd door de fantastische uitwerking van de krachtige kleurencombinaties.

Naast de visuele kracht zijn haar werken is ook van een tactiele rijkdom. Dat is belangrijk ... omdat vingers nooit iets vergeten zoals Anne zelf zegt.

Naast de werken waar de meeste mensen haar van kennen realiseert ze ook autonome werken met een verrassende verscheidenheid en altijd weer haar unieke handschrift, het monnikenwerk waar de liefde waar het werk mee tot stand komt, duidelijk zichtbaar is.

Sommige projecten worden vervaardigd met een team van vrijwilligers. Zoals de GESPREKSSTOF kunstwerken ...

teveel om over de schrijven. Het oog wil ook wat ... kijk en beleef, voel en ervaar hieronder de uiteenlopende projecten.

Ons huis wordt steeds vrolijker
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/256x156/Kiphu_AnnevandenHeuvel_Jos-Joke38.jpg
DE KHIPU ALS INSPIRATIE BRON
Anne creëerde in de prachtige woning van Joke en Jos een derde kunstwerk. Eerder werden een Acoustic Couture werk en een Divine Acoustics werk voor deze mooie locatie ontworpen. "Een kunstwerk geïnspireerd op een Khipu, een mysterieus knoopwerk dat mogelijk werd gebruikt door de Inca’s om informatie door te geven. Anne ontwierp op ons verzoek deze moderne variant! Het werk sluit niet alleen perfect aan bij onze wensen maar zeker ook bij het oude idee van informatieverstrekking. Je staat ervoor en ziet de ontelbare manieren waarop Anne met het materiaal is omgegaan: knopen, vlechtjes, koordjes, gedraaide touwtjes, lange en korte repen stof. Iedere keer opnieuw zie je andere bewerkingen. Je realiseert je des temeer dat het knoopwerk van de oude Inca’s inderdaad een communicatiemiddel geweest zou kunnen zijn. Kortom, met haar creatieve geest heeft Anne haar eigen kleurrijke verhaal gecreëerd. Naar onze beleving is deze moderne khipu een literair meesterwerk dat wij met genoegen blijven herlezen!" In de zomer kreeg Anne bericht van Jos en Joke dat ze juist terug waren uit Peru en interesse hadden in een nieuw kunstwerk voor de schouw. Anne was juist op een wereldmuziek festival. De inspiratiebron voor een nieuw werk werd de Khipu. Een waanzinnig werk om te realiseren, er ging soms wel meer dan 4 a 5 volle dagen werk in het creëren van 1 streng. Uiteindelijk werden 15 kleurrake strengen gerealiseerd. Quipu's / Khipu waren bij de Inca's een soort koorden die gebruikt werden om allerlei informatie weer te geven. Dit deden ze door middel van knopen. Eeuwenlang waren de quipu's een mysterie. Tot in de jaren 1970 ging men ervan uit dat quipu's een soort van telramen waren waarmee men de boekhouding en administratie van het Inca-rijk deed. Vervolgens kwamen er echter bewijzen dat quipu's ook veel complexere informatie bevatten en in feite een soort van schrift zijn. In tegenstelling tot de meeste ons bekende schrifturen gaat het hier om een semasiografisch schrift, gegevens dus die gesproken tekst weergeven. De quipu is immers verhalend zonder rechtstreeks spraak uit te drukken in haar gegevens. Al worden er af en toe nog ontdekkingen gedaan over de ontcijfering van de betekenissen van al die codes, toch blijft het tot op heden zoeken naar een correcte ontcijfering. Dit is grotendeels te wijten aan het ontbreken van een document zoals de steen van Rosetta die was voor de ontcijfering van het Egyptische hiërogliefenschrift.
how to ... met Mehmet Girgic
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/256x156/AnnevandenHeuvel_VILTEN_KLEDEN_46.jpg
DE KUNST VAN HET VILTEN
Een strak tapijt vilten op de oeroude Ottomaanse wijze ... het kost inspanning, kracht, natuurlijk een mooi ontwerp, en vervolgens heel veel geduld! Maar is dat niet alles waar Anne van den Heuvel bekend om staat? Creëren, doorzetten, tandje bij, herhalen ... en de mooiste dingen scheppen. Een tapijt vilten is een straffe bootcamp. Het resultaat is verbluffend. Wilt u ook een dergelijk tapijt als kunstwerk? Dat kan :-) Volgens de traditionele Ottomaanse wijze die vilt-meester Mehmet Girgic toepast, gaat het als volgt:
felt & weaving | woven felt
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/256x156/AnnevandenHeuvel_VILTEN_KLEDEN_11.jpg
BINDING & VERBINDEN
Weven is verbinden. Vilten is verbinden. Welke vorm van textiel is eigenlijk niet door verbinding tot stand gekomen? Anne van den Heuvel heeft een aantal hele grote liefdes; vilt en weven. Deze 2 technieken zijn prachtig te combineren om mooie unieke stoffen, tapijten, kleden te realiseren, die allemaal een kunstwerk op zich zijn. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig.
EEN RIJKDOM AAN MATERIALEN
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/256x156/DETAILS-ATELIER_05.jpg
STOFFEN, GARENS, KLEUREN, STRUCTUREN
Anne van den Heuvel wordt vaak in 1 adem genoemd met kleurrijke grafische vilt reliëfs. Wie echter het atelier van Anne heeft bezocht wordt betovert door een rijkdom aan materialen en kleuren en mogelijkheden. En bij elk bezoek zal het weer anders zijn, afhankelijk van de projecten die onder handen zijn. Kijk, voel, ervaar en laat u op nieuwe ideeën of andere gedachten brengen. Laat u inspireren.
GESPREKSSTOF #02
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/256x156/DETAILS-ATELIER_13.jpg
MUZE YU HAN
Yu Han werd muze voor GESPREKSSTOF bij Anne van den Heuvel tijdens een 1-daagse snuffelstage. Ze inspireerden elkaar en er ontstonden prachtige foto's uit de intrigerende gesprekken ... Het kunstwerk YuHan is 'under construction'. We zullen de voortgang van het project updaten ... en u kunt het project nauwlettend volgen op onze facebookpagina ...